Welkom

Historiek

België was één van de negen landen die in Brussel op 28 juli 1919 de Internationale Vereniging voor Geodesie en Geofysica (IUGG - International Union of Geodesy and Geophysics) creëerde.

earth

Het Belgisch Nationaal Comité voor Geodesie en Geofysica (BNCGG) werd opgericht kort na 1921. De lopende kosten werden tot 1950 gedekt door het Nationaal Geografisch Instituut en later door de Koninklijke Academie van België, nu opgesplitst in de "Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten" en de "Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique".

Het BNCGG speelde een belangrijke rol in de organisatie van de IXe Algemene Vergadering van de IUGG die in 1951 te Brussel gehouden werd en nam actief deel aan het Internationaal Geofysisch Jaar in 1957.

Nationale Context

De "Royal Academies for Science and the Arts of Belgium" (RASAB) coördineert sinds begin 2001 de nationale en internationale activiteiten waarvoor de "Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten van België" (KVAB) en de "Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-arts de Belgique" (ARB) een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben. De hoofdtaak van RASAB is de opvolging en de stimulering van de activiteiten van de 25 Nationale Wetenschappelijke Comités. Het Belgisch Comité voor Geodesy en Geofysica is één van deze Nationale Wetenschappelijke Comités.

Het reglement van het BNCGG wordt vastgelegd door de RASAB.